Decembrie 2009
Gabi si Ileana
Cum ne-a stat noua bine o perioada, turele se prelungesc pana in noapte si in plus, daca mergem pe trasee marcate, facem ce facem si ajungem tot pe nemarcate (asta ca sa nu spun ca o rataciram putin).
Pe o vreme de iarna destul de uscata dar foarte friguroasa (cred ca am prins cea mai geroasa noapte a perioadei respective) plecam undeva sambata spre pranz din Azuga spre Iezer. Abia in partea de sus a culoarului Rucar-Bran apar semne de iarna evidenta, chiciura cat cuprinde care creeaza peisaje deosebite.
De la cabana Voina o luam usurel pe punct albastru catre refugiu. Daca l ainceput poteca este frumoasa in curand ajungem la niste doboraturi pe unde facem genuflexiuni si sarituri pe sub si peste trunchiuri, ca intr-o cursa peste si pe sub obstacole.
Trecem de acesta zona si intalnim paraul ce pe alocuri este inghetat. Mai sus poteca si albia paraului merg concomitent pana la un punct unde trebuie sa traversam apa, o chestiune mai delicata.
Totul este inghetat de la frig sus se zareste ceva ceata iar noi resimtitm efortul de a urca. Ultima parte este destul de sustinuta si trebuie si coltarii pe o portiune.
Refugiul ne asteapta, e gol si inghetat si el. Frig si inauntru. Desi sunt sobe de unde lemne? Ne incalzim noi cumva.
Cum era destul de devreme plecam pe poteca marcata catre vf Iezer si ca idee de a face o recunoastere pe unde urma samergem a doua zi. Pana pe varf nu a fost greu, am avut vantul cumva din spate, vizibilitate, etc
La intoarcerea de pe varf am luat vantul in plina figura. Cagula era jos. Asa ca am facut dublu ca timp, plus ca jumatate de fatza era aproape inghetata. Vantul nu era foarte puternic dar batea destulcat sa te inghete. Plus ca soarele era si el deja la culcare.
Ne bucuram cand revenim la refugiu. Strang toate saltele, inconjor cu ele paturile unde vom dormi si creez un fel de incapere, "garsoniera" i-am spus noi. Chiar a functionat, in cubul nostru temperatura era sensibil mai ridicata decat in restul incaperii.
Ileana, la masa in "garsoniera"
Seara fiind, frig cat cuprinde, ne bagam in saci si ne punem la povesti. Mai mult Ileana ca ea avea ce povesti, expeditia din Caucaz fiind pe primul loc. Eu , obosit (veneam de la petrecerea de sfarsit de an a firmei cu 1 noapte inainte) am cam adormit. La un moment dat fac jumatate de ochi si spun Ilenei ca povesteste foarte frumos dar ca eu deja dorm si sa-si pastreze ceva amintiri si pentru data viitoare. Nu stiu ce o fi zis sau ce o fi gandit ca imediat am adormit la loc.
Dorm ce dorm si ma trezesc. Ma intorc de pe o parte pe alta si incep sa-mi fac griji "sa vezi ca m-am trezit in miezul noptii si ma chinui pana dimineata". Cum pusesem saltele si la geamuri, era bezna inauntru. Imi fac curaj sa ies din sac ...brrr....mamaaa ce frig este !!!!
Zaresc o geana de lumina pe langa o saltea, ma duc pana acolo si ... victorie !!!! Afara este lumina. Ileana doarme dusa, ma gandesc s ao mai las putin, asa ca rasplata a probabil frumoaselor povestiri despre Caucaz pe care s-a chinuit sa le spuna unui adormit.
Ies din refugiu si vad marea de nori ce ne inconjoara si Bucegiul parca in flacari, un rasarit de soare mult asteptat;
Intr-un final se trezeste si Ileana, mancam si plecam. Nu o mai luam pe poteca marcata, care face un ocol, ci de la refugiu ne indreptam spre saua de dinainte de vf. Iezer, zapada fiind excelenta. Uite la ce ajuta si recunoasterea si inghetul de aseara..hihihi...
Suntem gata de plecare
Soare, frig de crapa pietrele si marea de nori sub noi, undeva pana pe la 1800m. Usor, usor, urcam panta ce ne solicita din ce in ce mai mult. Ajungem in cresta si privim in urma.
Urme prin zapada, dovezi efemere ale trecerii noastre:
Ajungem pe vf Iezer si urmeaza cea mai tehnica parte, cresta ce face legatura intre acesta si urmatorul varf, vf Rosu, cel mai inalt din masiv.
Coborarea este cea care necesita atentie sporita la cornise si la pietrele de sub zapada. Din sa, urcusul nu mai prezinta pericol ci doar putin orientare pt a ajunge cu bine sus.
Pana pe varf ne delectam cu privelisti largi si incercam sa ghicim muntii: Fagarasul (cu piramida Vistea-Moldoveanu), Cozia, Parangul, se vede si mai departe...extraordinar.
Pe vf Rosu:
Mai jos unii se stramba la noi, sau ne asteapta...ori doar se joaca:
Dupa ce coboram de pe varf creasta se domoleste, doar urmatorul varf (Piscanu) este mai obositor, celelalte ce urmeaza nu mai sunt nici atat de abrupte nici atat de obositoare, pe timp de ceata insa orientarea poate fi extrem de dificila. Sa spunem ca este un platou al Bucegilor in miniatura.
Pana aici toate bune si frumoase, decidem sa mergem pe creasta si sa facem retargerea pe plaiul lui Patru. ceta urca usor acum cred ca este undeva la peste 2000m, refugiul fiind deja acoperit. In fapt, cum cobori putin sub creasta intri in ceata.
Duap ce trecem de vf Batrana stim ca trebuia sa coboram. Coboram si intram in ceata deasa. Vedem primul stalp de marcaj cu triunghi rosu, nu si pe urmatorul. Scot busola, ma ghidez cu harta si determin un unghi de coborare.
Eroare: unghiul de pe harta nu este cel corect. lterior am observat ca de fapt poteca face o intoarcere de cam 150grade fata de creasta (evident in coborare d epe vf Batran) si nu doar 90 grade cum apare pe harta.
Ne trezim undeva langa un abrupt. Ooops, nu e pe aici. Hai ceva mai inapoi, totusi cu grija sa intram in alte chestii grave.Uite ca si aici e abrupt, hai inapoi de unde am venit. Si uite asa ne-am plimbat o vreme intre cele 2 fire ale izvorului Fracea, de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga.
Intr-un final, hai la vale vedem ce o fi nu prea avem de ales, in ruptul capului nu credeam ca am depasit plaiullui Patru - conform hartii si unghiului facut de poteca pe harta fata de creasta.
Iote-ma si cu harta in fata, nedumerit:
Si uite asa am coborat de-a dreputl.Initial prin ienupar apoi au aparut jnepenii. Aici am innotat printre ei, multe crengi le-am folosit drept lift. Ne urcam pe craci langa tulpina si pe masura ce inaintam spre varf ele ne lasau usor pe urmatorul jneapan. Si tot asa cam 1 ora. Avem ace pe sub toate hainele. Problem noastra este ca deja auzeam apa atat la stanga cat si in dreapta si ne era clar ca undeva va avea loc o jonctiune. Si nu stiam cum se va termina peretele: abrupt sau ne va permite sa-l coboram.
Am avut noroc, am putut cobori relativ usor la confluenta celor 2 parauri. Am continuat pe marginea paraului care acum varia intre 2 si 6-7 metri latime. Insa nu a fost ca o plimbare pe langa rau sau prin chei. Nuuu!!! De multe ori a trebuit sa o luam direct in sus pe versant caci stanci masive ne blocau accesul pe albia raului. Si nu era mereu usor, panta mare, pe covor de frunze iar dedesubt pamant ud. Dupa 2-3 astfel de urcusuri si coborasuri deja nervii nostri erau intinsi...oare cat mai mergem asa?
Am si traversat de 2 sau de 3 ori raul. Nu a fost o placere ci o necesitate.
Dupa cam 3 ore de astfel de traseu un nou baraj ne blocheaza calea. Pare totusi ca nu e natural, mai degraba unul din acele mici baraje puse pe cursul raurilor de munte pentrua opri aluviunile sau trunchiurile aduse de apa la topirea zapezilor sau in urma averselor.
Nu vedeam totusi foarte bine,oricum ar fi fost trebuia din nou s aurcam pe versant si sa gasim o coborare.
Am urcat, de data asta nu foarte dificil, iar sus am observat ca se poate cobori usor pe partea cealalta, unde parea o alta albie de rau ceva mai primitoare. Duap ce coboram, eu ma opresc sa ma odihnesc putin iar Ileana se uita prin jur. Deodata o aud mirata: "ma, astia au facut drum pe albia raului?" Sar in sus, m auit si eu si vad ca suntem pe un drum forestier.
Ahaaaa...muult mai bine asa, macar putem merge linsititi. Dupa 5 metri hop, un marcaj, banda albastra. Ce naiba, sa fim chiar acolo? Ei da, chiar acolo eram, pe drumul dintre Cuca si Voina. Cativa metri mai incolo, pe dreapta zaresc si barajul de mai dreveme. Bun asa, hai la drum ca suntem ca si acasa.
Ne-a luat cam 4 ore balauritul de cand am pierdut poteca pana am iesit la drum
In Campulung ne oprim la o saormerie ... eu in colanti cu pantalonii scurti deasupra, restul hainelor fiind relativ ude. Tremuram 5 minute pana e gata mancarea, cu capul bagat pe ferestruica vanzatorei, pentru a ne incalzi. A fost cea mai buna saorma din acel an !
Zile senine!
O Picatura ... in plus
Noiembrie 2009
Gabriela, Ileana, Bobby, Gabi
Sfarsit de Noiembrie,
cu dor de duca si adrenalina … aveam sa primesc din ambele destul !
Intr-un final ne
hotaram sa mergem pe vf Picatura (cealalta varianta, valea lui Zangur se
prezenta cam suspect, se vedea ceva zapada, banuiam gheata si nu aveam chef de
mixt). Eram singurul care mai
fusese pe acolo asa ca restul erau nerabdatori sa vada si ei frumusetile de pe varf.
Asadar, plecam la drum dimineata de la Caminul Alpin, luam drumul prin
padure pana sub teleschi apoi prin padure spre Valea Seaca si apoi spre
Valcelul Picaturii. Destul de rapid pauza de reasezare a hainelor pe noi si in
desagi, respective pe “minus” la noi si pe “plus” in desagi.
Pana in Valcelul
Picaturii, avem de trecut primul “test”
decretat de noi. Cine nu are loc printre cei doi copaci, trebuie sa se
intoarca.
![]() |
Am trecut testul ! |
Atmosfera
vesela, aproape ca nici nu mi-am dat seama cand am ajuns la a doua saritoare,
pe care am ocolit-o prin dreapta, apoi usor-usor lucrurile au devenit ceva mai
serioase, mai alunecoase, dar iata-ne la zada cea binecunoscuta de la care o
luam pe spre Braul subtire.
Deja privelistile
se dechid, apar peisajele largi si curand ajungem si la Grota lui Comanescu.
![]() |
Fetele cautand o pozitie cat mai comoda in grota |
Urc eu primul,
ajung la horn, regrupez si apoi filez cei 3 secunzi, intai fetele apoi Bobby.
Pe masura ce vine fiecare, urca pe horn. Eu raman in urma sa atrang coarda si
apoi plec dupa ei.
![]() |
Hornul cu zade |
Bobby, ajunge
repede pe braul de sub hornul final catre varf si are timp si de un pui de
somn. Hopa sus pe
hornul final (in fine si putina cataratura) dupa care ies pe Umarul Picaturii
prin dreapta Ferestrei, regrupez si ma pun pe filat secunzi.
![]() |
Pe umarul Picaturii la filat secunzi |
![]() |
Secunzii |
De aici pana pe
varf mai sunt cativa metri urcati la liber. Sus ne ia in primire un vant taios
si rece care parca prevestea ce avea sa urmeze. Dar privelistile
merita orice efort.
Crucea de pe
Caraiman in stanga iar in fata Creasta Picaturii (nu se vad insa Vf Strungii si
Turnurile). In plan apropiat in partea de jos (sub “braul” de jnepeni) este
Fata Inalta iar deasupra este impozanta Fata a Hornurilor, pe care am urcat in
primavara.
Se observa foarte
clar si Tancul Ascutit (cu refugiul abia ghicit la poalele lui) si Tancul Mic.
Totul a mers
foarte bine pana aici, cam 5 ore pana sus pe varf, in 4 oameni, sunt chiar
multumit. Insa ... traseul nu e gata! Mancam ceva,
rapid, dupa care pregatim rapelurile de varf spre strunga mareluiV.
![]() |
Bobby si Ileana la coada la rapel |
De aici se
termina partea care a mers conform planului si, din pacate, intram in zona
crepusculara a descurcatului in conditii neprevazute. Dar asta face parte din
viata si cu atat mai mult din alpinism. Totul este sa vedem linistiti ce este
de facut si sa actionam. Dar, da, trebuie ceva nervi tari!
Decidem ca Bobby
sa mearga primul pentru a gasi punctele de rapel, fetele dupa el, si eu ultimul
sa verific coarda si sa ma asigur ca totul este OK.
Foarte important!
Am insistat (si nu a trebuit sa insist foarte mult – multumesc fetelor!) pentru
folosirea nodului Machard ca nod de back-up la rapel. Fetele l-au prins
repede, in regrupari il repetam si apoi chiar a fost folositor. Rapelurile s-au
succedat unul dupa altul, fetele voiau sa le numere insa au pierdut sirul.
Am pierdut insa
si lumina zilei. A inceput si ploaia, din cand in cand si putina negura
...rapelurile au inceput sa mearga din ce in ce mai incet...cautam pitoanele de
rapel mai mult. Una peste alta, hornuri surplombate sau fete verticale,
rapeluri diverse, plini de apa, coarda uda. De 2 ori a trebuit sa urc pe coarda
sa o desfac, pentru ca se
blocase (noroc ca ambele fire erau inca in raza mea de actiune). O placere pe
timp de ploaie.
![]() |
Noaptea prin abrupturi |
Dupa muuulte
rapeluri ploaia ia o pauza si avem parte de un cer senin si o luna aproape
plina cu o lumina ireala! Ne mai ajuta sa vedem ce e prin jur. Dar nu dureaza
mult, iar incepe ploaia si ceata apare si ea.
Ajungem intr-o
poienita de unde trebuie sa facem stanga spre Verdeata. Bobby dibuieste o
poteca, merge cam 15 minute, noi dupa el, insa ajungem langa o rapa. Ce-i de
facut? Ne mai invartim insa nu vedem continuarea ci doar 1 rapa si 2 pereti.
Asadar inapoi cativa metri...si rapel pe un perete lung, pe un diedru pe care
curgea o mica cascada datorita ploii, pana in firul Vaii Albe. De aici nu mai
este cale de intoarcere! Stiam
noi ceva de o poteca pe partea dreapta dar in conditiile de acum nici o sansa
sa dam de ea.
Mergem 5-6
minute, hop o saritoare ...mai mergem alte 5-6 minute hop alta saritoare ...si
tot asa cateva ore ....bineinteles totul garnisit cu o ploaie acum marunta si
cu baltile de pe jos. Frigul incepea sa se simta, manusile ude fleasca..etc,etc.
Nervii incepeau sa se intinda, dupa 20 ore de drum. Mai ales ca
pentru fiecare rapel era o lupta sa gasim ceva de asigurare. Bolovanii nu
prezentau incredere. Pomi, de unde???
Mai o craca rupta, intepenita cu bolovani, mai cordelina data dupa te
miri ce, etc, etc.
Inca 2 blocari
ale corzii, iar prusice, sus, rapel, recuperat. Inca o blocare de coarda, dar nu mai puteam, nu ma
voiam, nu mai aveam nervii si siguranta sa urc iar pe coarda uda, pe peretele
si pe hornul ala surplombat, siroind de apa.
Si uite asa ma lasat eu
acolo cam 15 m de coarda, iar coarda mea de 50 s-a transformat in 2 de cam
17-18 m. Noi sa fim sanatosi!
Ironia sortii: avea sa fie ultimul rapel, dar de unde era sa stiu acest lucru in acel moment !!!
Ironia sortii: avea sa fie ultimul rapel, dar de unde era sa stiu acest lucru in acel moment !!!
Ajungem la un fel
de adapost incropit de cineva intre 3 bolovani mari, erau si ceva lemne pe
acolo. Mai mult ca sa ne gasim alta ocupatie decat rapelul ce se profila imediat, ne-am chinuit 5-10 minute sa aprindem focul.
Initial, mai mult fum, apoi insa o flacara jucausa ne-a incalzit mai mult
sufletele decat mainile. Insa era ceva vesel in lumina aceea izvorata in
intunericul adanc ce ne inconjura. Bobby, se intinde
putin si cred ca si trage un pui de somn cam un sfert de ora. Se lumineaza, se
opreste si ploaia si intrevad posibilitatea de a parasi firul vaii pe coastele
din dreapta (cum cobori).
Am urcat relativ
usor, apoi am tinut creasta, dupa care oarecum pe langa rau pana am dat de o
poteca ce ne-a scos la captarea de apa si apoi la Caminul Alpin. Dupa 25 ore!
Sus, circurile
vaii albe erau pudrate de zapada. Macar pe noi nu ne-a nins, doar ne-a murat!
![]() |
A doua zi soarele stralucea peste pudra de zapada din circuri |
Zile senine!
Muchia Caprioarei (Ch. Rasnovului)
Iulie 2009
Mihai si Gabi
4A, 5 A0 (6+), 6 lc
Mihai si Gabi
4A, 5 A0 (6+), 6 lc
Mihai isi dorea de mult timp sa ajunga in Caprioara din Peretele Animalelor dar cand puteam eu sa merg nu
putea el si invers.Pana la urma am reusit sa gasim ziua cea potrivita pentru a face acest traseu.
La
7.30 eram in zona Piata Unirii si la 10.00 eram deja in Cheile Rasnovului. La 10.20 eram in Poiana
Inului, ne-am echipat si am plecat spre Peretele Animalelor. Se vedeau ceva
nori, dar ceva imi spunea ca o sa avem vreme buna de catarat ... fara soare
sau ploaie.
Eu mai facusem acest traseu in 2008 impreuna cu Liviu. Atunci aveam multe kilograme in plus iar lc5 a fost o adevarata piatra de incercare, cu oprire in anou la fiecare piton. Intre timp am slabit , am fost la sala, la stanca si alta e povestea acum.
Va trebui sa urcam pana la
baza stancilor.
Am inceput sa urcam prin padure. Mihai era sigur ca nu o sa facem mai mult de 30-40
minute pana acolo, dar ... cam dupa 1 ora de urcat eram la
punctul de plecare in Caprioara.
Cam multa vegetatie, dar ne
descurcam noi.
![]() |
La baza traseului |
Plec eu cap, cunosc traseul. Catarare usoara, placuta. Mihai se misca si el foarte bine, nu avem cum intampina probleme pe aici.
![]() |
Mihai, la finalul primei lc |
![]() |
Poiana Inului, vazuta din prima regrupare |
Primele 4 lungimi sunt chiar usurele, poate doar in lc 2 sa fie un punct ceva mai interesant cu trecere scurta peste o burtica. In rest, de semnalat ca in lc 3 gasim doar 1 (un) piton.
Tehnic, nu simti nevoia de mai mult (e o fatza cazuta in trepte), psihic parca ai mai vrea ceva pe acolo. Daca insisti, poti planta o nuca sau un anou pe undeva.
![]() |
In regrupare |
![]() |
Plecarea in lc3 |
Dupa ce ajungem in regruparea
a patra ne odihnim putin, deoarece urma pasajul cel mai dificil
din traseu, aflat in lungimea a 5-a. Stam 2 minute si ne trezim cu un nor negru
deasupra noastra. Incepe sa picure si o sa sarim peste pauza. Chiar nu voiam sa
ne prinda ploaia tocmai acolo.
Plec si trec destul
de repede de pasaj, dar tot ma opresc putin in spitul de la jumatea fisurii. Urmeaza si Mihai, curios cat de tare
este acest pas de 6+ la liber. Evident, i s-a parut partea cea mai frumoasa a
traseului. Ca si secund, a trecut fara prea mari probleme pe acolo,
Ajungem in regrupare, iar
norul de ploaie ne paraseste.
![]() |
Regrupat dupa fisura |
![]() |
Mihai are chef de acrobatii |
Ultima lungime, mai scurta, nu pune probleme, doar o traversare de 1m pe sub o burtica solicita putin. Regrupam in varf, la un copac si pierdem contactul auditiv si vizul cu secundul.
![]() |
Ultima lc pe creasta, pe hornul din dreapta este iesirea din Iepuras |
![]() |
La final de traseu |
Sus, refil de mancare si apa, eu evident cu shake-ul dupa mine, mmm...delicios si hranitor. Prin padure, coboram rapid, iar in poiana Inului dam peste ....
![]() |
...dulci fragutze |
Sa vezi ce surpriza le fac alor mei acasa. Asa ca ma pun pe cules si reusesc sa strang cate ceva.
Zile senine!
Ciucas(ul) copiilor
Iunie 2009
Copiii nostri (si noi pe langa ei)
Totul a inceput cu cateva saptamani inainte de la un
personaj pe care nu-l cunosteam si care a avut ideea de a realiza o tura
special pentru copii.
Iata despre cine este vorba: Dan (maserati pe carpati.org)
- capul rautatilor
Apropos - multumim pentru initiativa!
Unii au ajuns de vineri
seara la Muntele Rosu, numai bine sa prinda un curcubeu minunat.
Altii (printre care si eu cu
sotia si Matei) au ajuns sambata dimineata si am admirat rododendronul inca in
floare.
Impulsionati de vant, dar
mangaiati de razele soarelui, am luat drumul stabilit, catre fosta cabana
Ciucas ... pas cu pas
Unii nu au ratat prilejul de
a se cocotza putin pe pieterele din drum .... posibil viitorii alpinisti
Ne regrupam si
continuam prin padure cu ochii in patru dupa nazdravanii care vor sa puna mana
peste tot si sa experimenteze cat se poate de mult, fara a lua in considerare
pantele destul de periculoase pentru ei
Pauza ... si sa
profitam de ocazie sa facem prezentarile:
Maria (4 ani) /
Andreea (8 ani) / Anastasia (6 ani) / Matei (5 ani) / Mihai (7 ani)
Discutii despre
copaci, padure, cum se formeaza izvoarele, raurile, despre marcajul care ne
ghideaza pe drumul corect si multe, multe poze. Cum spunea una dintre
mamici: "ce bine te simti cand vezi in natura ceea ce ai invatat in
scoala"
De la fantana lui
Nicolae Ioan, poteca se transforma intr-un drum pietruit, cumplit de dezolant
pentru mine, nostalgic dupa poteca ce urca din greu printre copaci catre golul
alpin.
Evident, la intervale
din ce in ce mai scurte, este nevoie de pauze. Daca ati fost atenti pana
acum, va rog sa specificati in maxim 10 secunde numele participantilor copii la aceasta tura, in ordinea de mai jos:
Nu ati reusit? Nu-i nimic,
important este ca ei s-au aflat acolo si s-au bucurat, impreuna cu noi de o
iesire in natura.
In sfarsit ajungem si la pot
spune ruinele cabanei, langa care troneaza imensi baloti cu diverse materiale,
probabil pentru constructia viitoarei cladiri. Aici admiram o turma de oi
cu tot cu magarui si caini, adunata parca pentru a da o reprezentatie
musafirilor de seama, ce s-au ostenit sa-i viziteze.:
Dupa ce am mancat cate
ceva, am admirat inca o data peisajul si ne-am pornit pe drumul de
intoarcere.
Deja copiii resimteau
oboseala si la pranz o parte din ei au dormit bustean.
Seara, o alta surpriza,
autor acelasi personaj despre care discutam la inceputul povestirii. De data aceasta a fost vorba
de o tombola pentru cei mici. Unii nu au nici o emotie cand e vorba de extras
biletul castigator.
Iar acum trebuie sa prezentam si pe nou sosita la cabana,
in planul din spate, Karina (6 ani)
Impartirea premiilor,
care s-a facut pe principiul "toate biletele castiga"
Dupa momentele hazlii,
copiii au primit liber si au transformat cabana in locul de joaca ..uitasera
imediat de toata oboseala de peste zi.
Eu am plecat catre
"casuta din povesti" unde am dormit, nu inainte de a incerca niste
peste la staniol si un vinishor in fata focului ... prilej de mare bucurie
pentru Matei ... focul nu vinishorul.
A doua zi in plan a
fost o vizita la rododendronul inflorit. Si acum, sa admiram
minunatele noastre flori printre minunatele muntelui flori
si inca o participanta
la tura: Ana Maria (3 anishori, mezina grupului)
Plecarea s-a facut tot
cu ochii catre pantele frumos impodobite
Acum asteptam
urmatoarea iesire cu copiii pentru a ne bucura impreuna de natura si de ceea ce
ne ofera! Si speram sa fim mai multi!
FOTO: majoritatea Dan, in
rest cam toata lumea, mai putin eu
Mai multe foto aici
Zile senine
Creasta Picaturii
Alex si Gabi
Traseu de alpinism clasic, grad de dificultate: Vf. Picătura, 2 B; Creasta Picăturii, 3 A.
Necesita bună pregătire tehnică (asigurare cap/secund, cunoasterea nodurilor folosite in alpinism, montare si coborare in rapel, cunostinte de escalada) precum si o buna pregatire fizica.
![]() |
Traseu clasic al alpinismului din Bucegi, reprezinta o tura solicitanta fizic, de o frumusete deosebita si peisaje de vis. |
Materiale folosite(pentru
echipa de 2):
- 1 coarda + 1 semicoarda
(pt rapel lung in caz de retragere fortata)
- 4 anouri + 2 bucle de
cordelina de 120
- 1 anou + 4 bucle de cordelina
de 60
- 6 expresuri
- 6 carabiniere cu filet si
2 fara filet
- echipament individual (ham, casca, dispozitiv
filare/rapel)
Am ales partea a doua a
lunii iunie pentru ascensiunea crestei avand in vedere ca zilele sunt cele mai
lungi din an si se poate beneficia de lumina pana tarziu, fapt care s-a dovedit
o alegere importanta. Am plecat la 6.30 din Busteni cu ideea de a nu alerga pe
traseu si de a ne putea bucura din plin de frumusetile pe care aveam sa le
intalnim.
La plecare, vremea era
numai buna pentru ascensiuni, soare, putina racoare, insa promitea o zi
calduroasa, de aceea am plecat cu 2.5 l apa pentru fiecare. Drumul pana in V
seaca a Caraimanului a fost usurat de descrierile gasite pe net astfel ca la 7.30 eram in vale, 10-15 minute mai tarziu
intram pe valcelul Picaturii.
Prima saritoare o ocolim pe partea stanga a sensului
de urcat. A doua saritoare (si cea mai mare) se ocoleste pe un horn in dreapta,
pe care urcam sustinut cateva minute.
![]() |
Alex pe hornul pamantos |
Dupa revenirea in valcel,am
continuat urcusul apoi am intrat pe un brau vizibil spre dreapta (de fapt sunt
2 hatase ce se unesc dupa 10 m), putin mai sus de locul in care valcelul se
ingusteaza.
Nu este insa varianta
clasica a lui Nae Comanescu (prin braul subtire, care este ceva mai sus) ci
este varianta lui Ion Trandafir, acest brau iesind in valcelul Spanzurat, dupa
ce trece pe la baza crestei estice (sau creasta mica).
Dupa ce am balaurit mai mult
de 1 ora, incercand o iesire din acest brau direct pe fetze catre braul subtire
si grota lui Comanescu (tot aveam timp la dispozitie) , am decis sa continuam
pe creasta estica. Nestiind traseul si fiind la prima tura in aceasta formatie
am mers legati in coarda; se poate face insa si la liber destul de usor.
Creasta nu este dificila, cu
putin zone expuse insa destul de multa vegetatie. Privelisti catre valcelul
Spanzurat, creasta nordica a Picaturii si catre peretele Vaii Albe.
![]() |
Pe creasta estica (varianta Trandafir) |
Creasta ia sfarsit oarecum in valcelul Spanzurat pe a carui zona finala urcam fara probleme. Varianta directa catre hornul final al vf Picatura ni s-a parut cam prea „vegetala” asa ca am ales sa mergem spre stanga si dupa o jumatate de lc am iesit in portiunea de sus a hornului cu zade (spre surprinderea mea). Cu totul, din valcelul Picaturii pana aici am facut cam 3 ore si jumatate.
Urmeaza escalada catre varf
cu asigurari la pitoane si zade.
![]() |
Fereastra Picaturii |
Suntem pe varful Picatura
(aprox 13.15). De jur imprejur admiram peisaje aproape ireale, parca suntem in
elicopter.
![]() |
V seaca a Caraimanului |
![]() |
Busteni |
![]() |
Diham si Postavarul cu Cheile Rasnovului si Peretele Animalelor |
![]() |
Creasta Picaturii |
![]() |
Peretele Vaii Albe |
Pauza de hidratare si o mica gustare (fructe confiate si "ciocolata" Herbalife - de fapt batoane proteice) si apoi rapelurile. Rapelurile 2 si 3 le-am facut dintr-una.
La recuperarea corzilor, acestea s-au incurcat. Mai rau, capatul corzii deja era 3 metri mai sus. Ce-i de facut? Pun espadrilele, un picior pe stanca un picior sprijinit de Alex si hopa sus, la liber, pana la pragurile de piatra. Reusesc sa apuc coarda, trag un prusic si urc pana la platforma de unde incepe ultimul rapel. Acolo vad problema...nodul cu care le legasem se incurcase si se blocase. Le-am tras, am trimis o coarda jos si cu cealalta am rapelat in ingusta strunga a marelui V.
![]() |
In strunga marelui V |
Aici am mancat, cate un shake nutritiv si un baton proteic de casca (era cam cald pt „de caciula”); cam asta va fi mancarea noastra pana pe la miezul noptii insa a fost de ajuns si nu ne-a fost foame.
![]() |
Shake si batoane Herbalife + echipament - combinatia ideala |
Pleaca Alex primul, pe si printre jnepeni orientandu-se catre honrul/fisura prin care vom face trecerea. Noi am mers pe varianta galbena ( pe "spranceana"), varianta rosie cred ca este cea originala.
![]() |
Fatza Inalta |
Ajungem la Fatza hornurilor, care pare salbatica si fioroasa din acest unghi, insa mergem pe o brana catre dreapta pana intram in jnepeni si numaram hornurile ..1...2....3...si ..nu, nu start...ci stop. Pe aici zic toate cartile ca e bine. Pana la horn sunt cateva trepte de iarba si stanca. Am plecat asigurat in sus usor diagonal stanga catre cele mai de sus zade (sunt 2). Imediat dupa ele este un piton solid, cu inel (marcat cu galben in foto). Pasajul este fara dificultati tehnice. In stanga pitonului este un horn scurt, cu un bolovan-capac deasupra. Ma orientez spre dreapta, depasesc o o treapt averticala, apoi usor dreapta catre un jneapan solitar nu foarte solid, dar rezistent (marcat cu albastru in foto).
![]() |
Fatza hornurilor si traseul nostru (cu galben piton, cu albastru jneapanul) |
Deasupra acestuia este o mica muchie ca o felie de stanca. La 2-3 m de jneapan mai este un piton vizibil (marcat cu galben in foto de mai jos). Imediat dupa el se face o traversare catre stanga (pasul cel mai dificil) unde iesim deasupra hornuletului amintit mai sus. Acolo intalnim urmatorul piton.
![]() |
Foto din H3, in stanga muchia ce desparte Albisoara Hornurilor de Albisoara Gemenelor |
Urmeaza
o succesiune de trepte de pamant si stanca, fara nici o dificultate tehnica, cu
inca 2 sau 3 pitoane pe parcurs. Regruparea am facut-o la un jneapan mare care
este chiar pe poteca. De la primul piton (cel de dupa zade) pana la urmatoarea
regrupare (la jneapan) nu sunt mai mult de 40m de coarda
Iesirea
in prispa Gemenelor (cred ca asa se numeste) este elementara urmarind poteca si
braul care ne conduc singure
Mai
urcam putin si ajungem in fata unui colt de stanca. Banuim a fi unul dintre vf
Gemenelor, dar ceva nu se leaga. In schitele din Cristea trebuie sa o luam prin
stanga acestuia si sa trecem printre cele doua varfuri. Insa in stanga este
doar haul ce te arunca in v. seaca. Asa ca o luam la dreapta pe un hatas foarte
bine conturat si iesim pe niste fetze de iarba foarte primitoare, pe partea
stanga (in sensul de urcare) a Albisoarei Gemenelor.
De aici se termina cu cataratul. Desi expus, se
poate merge si urca relativ usor si fara probleme. Noi de aici am continuat
cumva pe sub linia matematica a crestei, am traversat obarsia Albisoarei
Gemenelor si am iesit in platou prin Albisoara Crucii (o alta varianta poate
urma linia crestei deloc dificila dar care cere mare atentie). Ora 21.45, dupa
15 ore de traseu.
Cu siguranta, data viitoare, cunoscand traseul se
pot face sub 10 ore.
Mergem pana la cruce si aici, inchin un gand catre cel ce a fost prietenul nostru drag, de la a carui plecare dintre noi s-au implinit fix 6 luni.
Sunt sigur ca a fost cu noi toata aceasta tura, ghidandu-ne de sus pasii in locurile in care eram in cumpana.
Apoi ne uitam cam „de sus” la orasul luminat si o luam la vale spre cabana Caraiman.
La Caraiman, si bune si rele. Este deschis, dar este plin. Un nene raspunde la mishto lui Alex, cand sa intervin apare o doamna Cristina care ne ajuta si ne cazeaza pe amandoi in singurul pat disponibil
La "cina" - vin fiert, apa, stafide si batoane proteice Herbalife.
La miezul noptii suntem in pat, a doua zi dimineata plecam devreme spre Busteni pe Jepii mici intalnind, ca de obicei, o varietate larga de oameni care urcau.
La Caminul Alpin facem un dus binevenit, mancam tot ce avem si fugim in cariera din Poiana Tapului unde ne intalnim cu Felicia si Vasi si bagam ceva manse. E prea cald asa ca strangem repede si fugim acasa ... unde este si mai cald
Pana data viitoare, la revedere muntii nostri dragi!
Zile senine
Abonați-vă la:
Postări (Atom)