Valea Horoabei

Mai 2007

Sambata dupa-amiaza, in toiul unei petreceri ma apuca chef de munte (un mai fusesem de … duminica trecuta, Ciucas, singur). Conving repede pe sotia mea, arunc 2 vorbe la parinti (aveam nevoie si de ei, pt copil) si gata, stabilit, mergem. Nu stiam inca unde, dar ce mai conta!
Duminica dimineata, la 07.30 ma hotarasc – VALEA HOROABEI, premiera pentru mine. Plecam cu masina spre Padina. Eu sotia, copilul de 3 ani, si ceva parinti de-ai nostri, deh, trebuie sa ramana cineva cu copilul peste zi
Lejer drum pana la Moroieni si apoi 30 km de chin pana la cabana. De fapt ma bucur ca nu este asa usor drumul, altfel ar fi la Padina mai rau decat este acum.Ajungem la cabana (3.5 ore din Bucuresti) mancam ceva si la 12.00 plecam pe traseu, eu si sotia mea, restul raman sa se bucure de soare si verdeata prin jurul cabanei.Poteca pleaca din zona “grataragiilor” dintre Padina si pestera Ialomicioara (sau Ialomitei, nu stiu care este denumirea exacta) urmand firul raului, poteca fiind destul de bine conturata.
Trecem printr-o poiana larga si intram serios pe traseu, in padure, cu raul in stanga noastra. Dupa aproape 10 minute de la poiana trebuie sa traversam raul, din piatra in piatra, mai difĂ­cil daca apele sunt umflate – acum nu a fost cazul. Urcusul devine mai accentuat dar putem folosi inca betzele. In dreapta noastra raul este din ce in ce mai agitat si involburat si apar si mici cascade. Curand ajungem la Cheile Horoabei (punct marcat de existente unei inscriptii din lemn facuta de cei de la PNMB parca) si la o cascada impresionanta. Renuntam la betze, chiar inainte de cascada avem un pasaj mai expus, unde ne sunt de mare ajutor cablurile existente. La un moment dat poteca nu este mai lata de 20 cm si avem o priveliste impresionanta chiar sub noi.Urcam continuu, deja pe stanca si ne folosim si mainile din plin. Trecem prin 2 tuneluri interesante, iar la iesirea din al 2-lea trebuie sa trecem din nou apa, aici insa lucrurile sunt ceva mai dificile. Pietrele sunt acoperite de muschi si verdeata iar daca apa este mare se poate folosi o structura de metal care este chiar in mijlocul apei ca punct de sprijin pentru balustrada din coarda, dupa ce vei fi demonstrat ca esti bun la aruncarea cu lasso-ul.. Noi am trecut fara acest ajutor, foarte folositoare betzele, dar am avut noroc de apa nu foarte mare. Oarece emotii la tercerea pe un copac rasturnat, ud si plin de verdeata. Aici Laura a cam luat apa la bocanci, ea avand o combinatie piele-textil, eu doar piele.
Am ajuns cu bine pe celalalt mal si continuam urcusul prin padure. Deja nu se mai aude raul, semn ca am trecut de izbucul Horoabei, stiu ca si acest punct are o placa “memoriala” din lemn.
La un moment dat nu sunt sigur de poteca si decid sa o luam pieptis, pe o fatza interesanta lunga de 12-15 metri dar cu multe prize si nu foarte abrupta.. La capatul de sus al acesteia ajungem la baza unui perete (in stanga noastra, cum urcam) si parca ghicesc o poteca ce vine de jos de-a lungul peretului, dar un sunt sigur. De aici trecem printre ceva copaci si ramuri cazute si observam din nou o poteca. Drum fara probleme in continuare, noi am mers pe firul vaii.
Se indesesc copacii si jnepenii pe firul vaii, este foarte tentant sa o luam pe versantul din dreapta (cum urcam) mai ales ca in fata se vede un pisc urias ce pare sa inchida valea. Rezistam tentatiei, mergem in continuare pe firul vaii, din ce in ce mai difĂ­cil din cauza jnepenilor uscati si desi. Versantul din dreapta (cum urcam) este din ce in ce mai atragator si nu mai rezistam. Urcam pieptis 2-3 minute si … merita! Vedem firul vaii pe care am venit, iar in fata observam ca acel pisc de care ne temem este ceva mai departe. Nu continuam pe versant decat 100 m apoi revenim in firul vaii, acum fara jnepeni, coborand oarecum abrupt si cu ajutorul unor jnepeni.Aici, firul vaii face putin dreapta (spre N) si devine din ce in ce mai ingust. Noi am urcat pieptis pe o fatza de iarba (cu multa zapada la baza) fara probleme si am iesit din vale (spre V).Pana aici aproximativ 2.5 ore, mers lejer, dar fara pauze.Sus in culme ne bucuram de vremea superba, cu soare si putin vant. Stam cam o jumatate de ora si picotim. Vedem tot masivul, la Omu nici pic de nor, Babele, Sfinxul, scaldate in soare. In caz de ceata este dificila orientarea daca nu cunosti zona.Dar nu era gata. Pana in traseul Omu-Strunga (banda rosie) mai este de urcat serios inca o jumatate de ora pe fetze de iarba, acum uscata. Betzele intra din nou in actiune si usor-usor iesim in creasta. Leaota se arata si ea in toate splendoarea. Craiul nu se vede, mai mult se ghiceste in atmosfera incarcata de dupa amiaza.

A fost cea mai obositoare parte a traseului.De aici a urmat plimbareala pana in saua strunga (10 minute). Refugiul din sa arata foarte bine, priciurile sunt cam inguste dar, in caz de nevoie se poate dormi lejer pe jos. Tot respectul pentru cei care l-au construit!
Trei bike-ri erau la masa si n-am rezistat sa nu le cer o bucata de cas afumat … mmm, o minunatie! Au coborat si ei la padina.La vale, spre Padina, in mers de gravida (vorba unui prieten) coborare continua cu privelisti extraordinare. Nu ne-am grabit deloc, am savurat peisajul.A fost o superba dupa amiaza de duminica, cu un traseu spectaculos, nu foarte solicitant, cotat 1A (Walter Kargel, Turism Alpinism in Bucegi). De mare ajutor pot fi betzele si o cordelina.

Timpii nostri de mers aproximativ (nu excelam la capitolul pregatire fizica):

cabana padina – poteca,  10 minute
valea efectiva, 2.5 ore
 pauza - 30 minute
de la iesirea din vale – la poteca BR,  30-40 minute
poteca – saua strunga,  10 minute
saua strunga – cabana padina,  1 ora