Muchia Iepurasului (Ch. Rasnovului)


Ianuarie 2010
Traseu: Muchia Iepurasului  - 5A, 6, 4A0, 6lc (parerea mea este un 4A, 6, 5A0)


Participanti:
Ileana,                 Florin,                  Alex,                  Gabi            
Echipele formate: Gabi  cu Alex (cap schimbat); Florin (cap) si Ileana.

La mijloc de ianuarie 2010, cald si uscat asa ca mergem in Peretele animalelor pentru a catara. Din Poiana Inului se vede tot abruptul Postavarului inclusiv zona care ne intereseaza.
albastru - muchia caprioarei;   rosu - muchia iepurasului
Schita traseelor dn perete
 Cum eu mai facusem traseul, ca secund la lui Cristi Iacob, sunt primul care intru. In foto mai jos se vede hornul ce separa cele 2 muchii si in care intram spre finalul lc 1.
Plecarea in prima lungime
 Decsrierea tehnica de mai jos reprezintaun melanj intre opinii personale si informatii adunate de pe net.

Prima lungime se urca cca 10-12 m pe o fata cazuta cu destul de multe prize si putine pitoane, apoi in traverseu stanga (atentie: exista si 2-3 pitoane care conduc in dreapta inca 4-5 metri apoi se infunda) spre un diedru putin lasat pe spate, dar cu ceva mai multe pitoane (pe diedru 3-4 pitoane destul de ok, si un piton sanatos batut). Pe acest diedru e si pasul lungimii, pas care e dat mai mult de iesirea ciudata din diedru si anume intr-un balcon cu multa vegetatie dar in care nu prea ai ce sa apuci.
Traseul intra in hornul pamantos si ierbos dintre Muchia Iepurasului si cea a Caprioarei.  Iesirea din horn este usor surplombata, si aici trebuie sa folosim tehnica celor 30-50-70 de fire de iarba (fiecare dupa cum se simte in siguranta). Dupa depasirea acestui pas gasim pe peretele din stanga prize bune si o cordelina.
Imediat dupa iesirea din horn, usor dreapta si sus pana in prima regrupare, cu 2-3 pitoane ce pot fi solidarizate
De aici, traseul intra pe muchie si parcurgerea lui este o adevarata placere. Regruparile sunt foarte confortabile, pitoanele tepene, desi s-ar putea sari din greseala peste pitoanele vopsite verde,care se camufleaza perfect langa palcurile de iarba
A 2-a lungime (2 si 3 in schita) se urca 2-3 m, apoi usor dreapta pe o muchia foarte placuta de catarat, sustinuta pe undeva pe la gradul 5/5+ si foarte frumoasa, cu prize specifice calcarului, si cu o deschidere foarte frumoasa. Asigurari mai rare dar suficiente, o lungime foarte frumoasa una peste alta.


Bucegii vazuti dintr-una dintre regrupari

 

Lungimea 4  - O problema mai tehnica intervine - se urca pe muchie pana la o placa spalata unde se face un traverseu de 2-3m spre dreapta. Din stanga muchiei trebuie sa traversezi in dreapta pe aceasta bucata de aproximativ 3 metri, aparent lipsita de prize. Dar, la fata locului, pericolul dispare daca te asiguri la timp inainte de traverseu. Pe placa se afla un piton de care putem asigura pentru a face traverseul fara prea mari emotii.
Cu un grad de 6 aproximativ, cu apucat pitonul din placa e destul de accesibil. Apoi, fata cazuta pana in regrupare.
 Lungimea 5 e o formalitate, multa iarba si prize suficiente. Pornim usor stanga, apoi drept in sus pana iesim din nou pe linia muchiei. Aici muchia este inierbata, apoi urmeaza o brana inierbata pana in regruparea a 5-a
 Lungimea 6 - ultima lungime, horn cu pasi de 5+ sustinuti pe aproximativ 20m, cu bolovani incastrati, care fac ramonarea dificila sau imposibila, cu prize mari si sanatoase, necesita miscari care de care mai interesante. Se cer multe pozitii de sprait, multa miscare si foarte multa atentie asigurand in pitoanele aflate in stanga si in dreapta hornului.
Prima parte a hornului se urca pe fata din stanga, apoi executam o scurta traversare pe fata din dreapta, apoi direct prin horn prin ramonaj. Hornul se termina intr-o surplomba (bolovan incastrat) 
Sunt 2 variante de iesire:
1. Trecere directa peste surplomba. Se trece bolovanul incastrat, apoi lateral dreapta 1.5-2m. Urmeaza surplomba ce se poate trece fie la liber fie artificial (pararea mea:  6+ sau 5+A0)
2. La capatul hornului, chiar sub marele bolovan incastrat, se face iesirea pe fatza din stanga, pe o placa spalata, expus daca esti cap, miscari interesante ca secund la liber. Dupa trecerea placii, mergem dreapta si sus pana la iesire, comun cu ultima lungime din muchia caprioarei (cam 20m); regrupare la copac.
Atentie, pe ultimii metri, coarda se va trage greu datorita frecarii. Din regruparea finala contactual vizual si auditiv cu secundul este zero.

Alex, depasind bolovanul incastrat

Alex in surplomba
Alex depasind surplomba

Si un colaj de imagini cu miscari interesante pe parcursul hornului
In partea de jos a hornului

In partea de sus, depasire bolovan incastrat si traversare catre dreapta


Zile senine si stanca uscata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu